HEMA
toon

voordelen

Met een HEMA Zorgverzekering profiteert u van lage prijzen, een kortingskaart waarmee u 10% korting krijgt op bijna al uw HEMA aankopen en kunt u gewoon naar uw eigen huisarts en apotheek.

lage prijzen

Goed verzekerd voor een lage premie, dat is echt HEMA. Bij HEMA kan dat al vanaf 73.- per maand. U betaalt uw premie maandelijks via automatische incasso. Wilt u weten hoe laag uw premie is? Bereken het snel en makkelijk. Gewoon hier op de site.

10% korting op bijna het gehele HEMA assortiment

Op vertoon van uw HEMA zorgpas ontvangt u in alle HEMA filialen en op hema.nl 10% korting op bijna het gehele assortiment.

meeverzekerde kinderen gratis naar Walibi en Dolfinarium

Ook aan de kinderen is gedacht. Meeverzekerde kinderen kunnen met hun zorgpas gedurende seizoen 2015 gratis naar Walibi en Dolfinarium.

gewoon naar uw eigen huisarts en apotheek

We hebben afspraken gemaakt met ruim 35.000 zorgaanbieders, dus u kunt gewoon naar uw eigen huisarts en apotheek.

verberg
toon

kortingskaart

Op vertoon van uw HEMA zorgpas ontvangt u in alle Nederlandse HEMA filialen 10% korting op bijna het gehele HEMA assortiment. De korting geldt het hele jaar op bijna al uw aankopen bij HEMA. Ook op artikelen die al in de aanbieding zijn. Op een aantal artikelen zoals cadeaukaarten, verzekeringen en telecomproducten kunnen we geen korting geven. Ook op boeken kunnen we door de vaste boekenprijs geen korting geven. De volledige voorwaarden staan hieronder.

online bestellingen op hema.nl

Naast aankopen in de winkel geldt de korting ook op online bestellingen op hema.nl. Om korting te krijgen op een online bestelling vult u in het besteloverzicht bij ‘actiecode’ de barcode van uw zorgpas in. De korting wordt dan automatisch verrekend. Let op: het is belangrijk dat u de korting hier invoert, ook als u de bestelling in de winkel ophaalt. Korting op online bestellingen kan niet in de winkel worden verrekend.

kinderen gratis naar Walibi en Dolfinarium

Met hun zorgpas krijgen kinderen in seizoen 2015 onbeperkt gratis entree voor Walibi en Dolfinarium. De entree is gratis bij 1 betalende volwassene en op vertoon van de zorgpas in combinatie met een geldig ID. Let op: Maximaal 1 kind gratis per betalende volwassene, en de betalende volwassene moet het reguliere volwassene tarief betalen, dit kan alleen aan de kassa. Meer informatie hierover leest u in de voorwaarden HEMA Zorgverzekering kortingskaart 2015.

verberg
toon

basisverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering hebben. Met de basisverzekering bent u verzekerd voor standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Het afsluiten van een basisverzekering is wettelijk verplicht. Binnen vier maanden na het ontstaan van de verzekeringsplicht, bijvoorbeeld bij geboorte of immigratie, moet u een zorgverzekering hebben afgesloten. Bij aanmelding binnen deze periode bent u met terugwerkende kracht verzekerd. De overheid bepaalt wat er precies in de basisverzekering zit. Als u naar zorgaanbieders gaat die een overeenkomst met ons hebben, worden uw zorgkosten door ons rechtstreeks aan uw zorgaanbieder betaald. Bezoekt u een zorgaanbieder die geen overeenkomst met ons heeft, dan moet u de rekening eerst zelf betalen en krijgt u een vergoeding van 75% van het wettelijke tarief. Als er geen wettelijk tarief is krijgt u 75% van het tarief dat de HEMA Zorgverzekering voor de behandeling heeft gecontracteerd. Verzekerden onder de 18 jaar betalen geen premie. De HEMA Zorgverzekering is een naturaverzekering.

HEMA Zorgverzekering overzicht verberg
toon

aanvullende verzekering

Aanvullende verzekeringen dekken zorgkosten die niet of maar gedeeltelijk door de basisverzekering worden vergoed, bijvoorbeeld kosten voor fysiotherapie of uitgebreidere kraamzorg. U heeft bij HEMA Zorgverzekering keuze uit drie aanvullende zorgverzekeringen: aanvullend 1, aanvullend 2 of aanvullend 3. Ouders die een aanvullende verzekering hebben, kunnen kinderen jonger dan 18 jaar op hun gezinspolis gratis meeverzekeren voor dezelfde aanvullende verzekering. Als ouders beide niet dezelfde aanvullende verzekering aanvragen, kunnen kinderen aangemeld worden voor de meest uitgebreide aanvullende verzekering die één van de ouders heeft aangevraagd. HEMA Zorgverzekering kan een verzoek tot een aanvullende verzekering weigeren als u bij HEMA Zorgverzekering geen basisverzekering heeft gesloten.

aanvullend 1 aanvullend 2 aanvullend 3
premie 7.- premie 14.- premie 24.-
fysiotherapie 9x fysiotherapie 12x fysiotherapie 18x
spoedeisende zorg buitenland 100% 100% spoedeisende zorg buitenland 100% 100% spoedeisende zorg buitenland 100% 100%
voorbehoedsmiddelen
(voor vrouwen)
100%
voorbehoedsmiddelen
(voor vrouwen)
100%
voorbehoedsmiddelen
(voor vrouwen)
100%
eigen bijdrage
geneesmiddelen
max
€ 200
eigen bijdrage
geneesmiddelen
max
€ 200
orthodontie
voor kinderen
(er geldt een wachttijd van 1 jaar *)
max
€ 2000
kraamzorg +
kraampakket **
100%

Voor het krijgen van een vergoeding voor orthodontie geldt een wachttijd van 1 jaar. Dit betekent dat u gedurende de wachttijd geen vergoeding krijgt voor orthodontie. De wachttijd gaat in op de ingangsdatum van de aanvullende verzekering. Was u in 2014 al bij HEMA verzekert en kiest u per 1-1-2015 voor aanvullend 3, dan geldt er geen wachttijd.

** u kunt kraamzorg en het kraampakket aanvragen via ‘mijn zorgoverzicht’. Klik hier om in te loggen in ‘mijn zorgoverzicht’.

verberg
toon

tandartsverzekering

In de basisverzekering is een standaarddekking voor tandartskosten opgenomen voor iedereen tot 18 jaar. Orthodontie voor kinderen tot 18 jaar kunt u verzekeren via aanvullend 3. Bent u ouder dan 18 jaar, dan biedt de HEMA Zorgverzekering voor tandartskosten uitkomst met de tandartsverzekering. U kiest zelf het bedrag waarvoor u verzekerd wilt zijn. Bij HEMA Zorgverzekering kunt u kiezen uit drie tandartsverzekeringen: tandarts 1, tandarts 2 en tandarts 3.

tandarts 1 tandarts 2 tandarts 3
premie 12.- premie 24.- premie 37.-
vergoeding 100% tot maximaal € 250 vergoeding 100% tot maximaal € 500 vergoeding 100% tot maximaal € 750
verberg
toon

eigen risico en eigen bijdrage basisverzekering

verplicht eigen risico

Om zorg betaalbaar te houden, stelt de overheid voor iedereen jaarlijks een wettelijk verplicht eigen risico vast. Dit is het bedrag dat iedereen vanaf 18 jaar moet meebetalen aan zorgkosten die onder de basisverzekering vallen. In 2015 is dit een bedrag van 375.-. Dit betekent dat u in 2015 de eerste 375.- van uw zorgkosten uit het basispakket zelf betaalt. Bent u niet het hele jaar bij HEMA Zorgverzekering verzekerd, dan wordt het eigen risico berekend voor de tijd dat u verzekerd bent en betaalt u dus eventueel minder dan 375.- eigen risico. Het eigen risico geldt niet voor aanvullende- en tandartsverzekeringen. Gebruikt u geen zorg, dan betaalt u ook geen eigen risico. Verzekerden jonger dan 18 jaar hebben geen verplicht eigen risico.

Voor onderstaande zorg betaalt u in 2015 geen eigen risico:

 • de behandelingen, consulten en visites van de huisarts;
 • wijkverpleegkundige zorg;
 • verloskundige zorg & kraamzorg:
  • kraamzorg;
  • echografie voorgeschreven door huisarts, verloskundige of gynaecoloog;
  • ziekenhuisopname tijdens zwangerschap in verband met complicaties bij de zwangerschap;
 • verloskundige hulp door een huisarts en een verloskundige:
  • medisch noodzakelijke verloskundige hulp door een gynaecoloog;
  • gebruik van de verloskamer;
  • ziekenhuisopname bij bevalling in het ziekenhuis.
 • hulpmiddelen in bruikleen;
 • nacontroles van de donor, na een orgaandonatie.

vrijwillig eigen risico

Bent u 18 jaar of ouder dan kunt u naast uw verplicht eigen risico kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 500.- per kalenderjaar. U krijgt dan een korting op uw premie van € 288.- per jaar. Het vrijwillig eigen risico wordt opgeteld bij het bedrag van het verplicht eigen risico. Dit betekent dat wanneer u kiest voor het vrijwillig eigen risico, het totale eigen risico € 875.- is.

verrekening eigen risico

Als wij de zorgkosten rechtstreeks vergoeden aan de zorgaanbieder, betaalt u het eigen risico achteraf aan ons via automatische incasso. Als u de incasso storneert via uw bank sturen we een acceptgirokaart verhoogd met € 1,50 voor incassokosten. Voor eigen risico bedragen hoger dan € 350.- sturen we altijd eerst een acceptgirokaart zonder incassokosten. Volgt er geen betaling, dan sturen we een herinnering met € 1,50 incassokosten. Als u de nota eerst zelf hebt betaald, dan houden we het eigen risico in op de uitbetaling van deze nota.

eigen bijdrage

De meeste zorgkosten worden helemaal vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft daarvoor niets extra’s te betalen. Maar voor een aantal zorgkosten geldt een eigen bijdrage. Dat betekent dat u een deel van de zorgkosten zelf moet betalen. Hoe hoog die eigen bijdrage is, bepaalt de overheid. Als voor bepaalde zorgkosten een eigen bijdrage geldt, betaalt u die eerst. Het bedrag dat daarna overblijft, valt onder het eigen risico. Voor onder andere onderstaande zorg betaalt u een eigen bijdrage:

 • hulpmiddelen (bijvoorbeeld orthopedische schoenen);
 • geneesmiddelen (wanneer deze duurder zijn dan de gemiddelde prijs);
 • kraamzorg;
 • zittend ziekenvervoer;
 • poliklinische bevalling zonder medische indicatie.

verberg
toon

zorgadviseur

De HEMA zorgadviseurs zoeken uw zorgvragen uit en zorgen eventueel voor afstemming tussen u en een zorgaanbieder. Ze kunnen u bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar een ziekenhuis waar u goed en snel terecht kunt. Of bieden u meer informatie over mogelijke behandelingen. En als u gaat verhuizen helpen ze u bij het vinden van een nieuwe huisarts, tandarts en fysiotherapeut. U krijgt geen zorgaanbieder opgelegd, u kunt zelf kiezen wat u doet:

 • geheel gratis voor iedereen;
 • één persoonlijk aanspreekpunt voor uw zorgvragen.

De HEMA zorgadviseurs zijn te bereiken op 088 222 43 21 tussen 8:30 en 19:00 uur. Wij helpen u graag verder.

verberg
toon

aanvragen

Als u per 1 januari wilt overstappen naar HEMA Zorgverzekering moet uw oude verzekering uiterlijk 31 december worden opgezegd.

 • Bij aanmelding voor 1 januari zal HEMA Zorgverzekering uw oude verzekering opzeggen.
 • Aanmelden in de maand januari is alleen nog mogelijk als u zelf uw oude verzekering uiterlijk 31 december heeft opgezegd.

In de volgende situaties kunt u ook gedurende het kalenderjaar een HEMA Zorgverzekering aanvragen:

 • u bent ergens anders verzekerd, maar u bent niet zelf verzekeringnemer. Bijvoorbeeld bij een echtscheiding of als u zelfstandig gaat wonen. Kinderen die 18 jaar worden kunnen ook tussentijds overstappen naar HEMA Zorgverzekering. Nadat u de HEMA Zorgverzekering online heeft aangevraagd, zullen wij de verzekering bij uw vorige verzekeraar voor u opzeggen vanaf de 1e dag van de volgende maand;
 • u kunt de verzekering ook tussentijds aanvragen als:
  • u uit het buitenland emigreert;
  • u uit militaire dienst gaat;
  • u in het buitenland woont en in Nederland gaat werken.

Polisbedenktijd

U heeft een verzekering bij HEMA Zorgverzekering afgesloten en u bedenkt zich. U kunt dan tot uiterlijk 14 dagen na ontvangst van uw zorgpolis de verzekering annuleren. U hoeft hiervoor geen reden op te geven. U betaalt dan ook geen premie of kosten.

premie berekenen

verberg
toon

eenvoudig wijzigen

wijzigen

U kunt veel wijzigingen zelf doorvoeren in “mijn zorgoverzicht”.

De samenstelling van uw verzekeringspakket kunt u per 1 januari wijzigen als u dit uiterlijk 31 december aan ons doorgeeft. Alleen kinderen die 18 jaar worden in het verzekeringsjaar kunnen hun verzekering gedurende het verzekeringsjaar aanpassen. Zij gaan dan premie betalen.

Een aantal wijzigingen in uw persoonlijke situatie worden door de gemeente waar u woont aan ons doorgegeven: naam, adres en overlijden.

Wijzigingen die u zelf z.s.m. aan ons moet doorgeven zijn: rekeningnummer, e-mailadres, telefoonnummer, geboorte, adoptie, emigratie, werken in het buitenland, militaire dienst en detentie.

Wordt u militair, dan wordt u bij ons uitgeschreven en moet u zich verzekeren bij de Stichting Ziektekostenverzekering Krijgsmacht (SZVK). Stuur ons in dit geval een kopie van uw bewijs van inschrijving van de SZVK.

Bij detentie in Nederland wordt uw zorgverzekering opgeschort. U blijft wel bij HEMA Zorgverzekering ingeschreven, maar u ontvangt geen zorg vanuit de basisverzekering. In deze periode krijgt u zorg aangeboden door het Ministerie van Justitie. Daarom betaalt u tijdens detentie in Nederland geen premie voor de basisverzekering en uw aanvullende- en tandartsverzekering worden beëindigd. Stuur ons in dit geval een kopie van de detentieverklaring van Justitie.

opzeggen per 1 januari

Wilt u de verzekering van HEMA Zorgverzekering opzeggen? Dat kan jaarlijks per 1 januari als er geen sprake is van premieachterstand. We moeten uw opzegging dan wel uiterlijk 31 december ontvangen. Denkt u er wel aan om u uiterlijk 31 januari aan te melden bij een nieuwe zorgverzekeraar. De nieuwe verzekering gaat dan nog met terugwerkende kracht in per 1 januari.

tussentijds opzeggen

In de volgende situaties kunt u uw verzekering tijdens het lopende verzekeringsjaar opzeggen:

 • u bent bij HEMA Zorgverzekering verzekerd, maar u bent niet zelf verzekeringnemer. Bijvoorbeeld bij een echtscheiding of als u zelfstandig gaat wonen. Nadat u zich heeft aangemeld bij een andere zorgverzekeraar, zullen zij de verzekering bij HEMA Zorgverzekering voor u opzeggen vanaf de 1e dag van de volgende maand.
 • u moet de verzekering tussentijds opzeggen als u geen recht meer heeft op een verzekering, bijvoorbeeld als:
  • u naar het buitenland emigreert;
  • u in militaire dienst gaat;
  • u in het buitenland woont en niet langer in Nederland werkt;
  • u in Nederland woont en in het buitenland gaat werken.
 • u wilt niet instemmen met de door HEMA Zorgverzekering gewijzigde verzekeringsvoorwaarden. Uw opzegging moet dan binnen 30 dagen nadat wij de wijziging hebben gemeld bij ons binnen zijn. U kunt de verzekering niet opzeggen als de aanpassingen het gevolg zijn van wetswijzigingen.

Hoe kunt u opzeggen?

U kunt opzeggen via e-mail en brief. Geef daarbij duidelijk aan welke verzekering u wilt opzeggen (uw basisverzekering, uw aanvullende verzekering of uw tandartsverzekering) en voor welke verzekerden de opzegging geldt. Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met onze klantenservice op 0900 411 41 14.

verberg
{message}

{title}

{message}